دتکتور مکنده چیست؟

دتکتور مکنده چیست و چگونه کار می کند؟

 

این نوع از دتکتورها غالبا دتکتورهایی هستند که به یک موتور مکنده مجهز بوده و از طریق لوله هایی که در محیط مورد حفاظت نصب شده اند و بر روی آنها سوراخ های کوچکی در فواصل معینی وجود دارد، هوا را به سمت دتکتور مکش کرده و آن را در داخل چمبر آشکارسازی، مورد آنالیز قرار میدهد. بدین ترتیب دایما از هوای محیط، نمونه برداری شده و به دتکتور رسانده میشود تا دتکتور وجود دود در این هوا را مورد بررسی قرار دهد.

 

نحوه کارکرد دتکتور مکنده 

 

هر چند که نحوه عملکرد دتکتور مکنده، ساده به نظر می رسد، اما این دتکتورها از تکنولوژیهای بسیار پیشرفته ای برخوردار هستند، زیراکه در هر قسمت از عملکرد، با چالشهای بسیار زیاد و بزرگی روبرو هستند. مشکلاتی مانند کثیف بودن هوای محیط ( گرد و غبار و ذرات ریز موجود در هوا )، اثر هوای ورودی از یک سوراخ بر روی هوای ورودی از سوراخ های نمونه برداری دیگر، طول مسیر و افت فشار، گرفتگی سوراخ های نمونه برداری  و یا لوله ها، دمای هوای نمونه برداری شده و ... اما با این وجود باز هم تکنولوژی این دتکتورهای مکنده بر مشکلات فراوانی فایق آمده و برای هر کدام راه حلی دارد.

اگر بخواهیم مسیر هوای ورودی را تا آخر مورد بررسی قرار دهیم بدین صورت است که، ابتدا هوا از طریق سوراخ های نمونه برداری که میتوانند سوراخ های ساده باشند یا کپیلاری (نوعی نمونه بردار که برای این کار طراحی شده) وارد لوله می شوند. اگر از سوراخ های ساده بر لوله برای نمونه گیری استفاده کنیم، باید تمام این سوراخ ها توسط نشان و نوار مناسب لیبل گذاری شوند تا از رنگ کردن و پوشاندن سوراخ ها به هر دلیلی اجتناب شود. معمولا در شرایطی که میخواهیم از هوای محیط اتاق نمونه برداری کنیم (environment)، از لوله و سوراخ های نمونه برداری معمولی استفاده می کنیم، اما اگر بخواهیم از هوای داخل کابینت ها و رک ها نمونه برداری کنیم (in rack) از کپیلاری استفاده می کنیم.

 

 

هوای وارد شده از آخرین سوراخ پس از طی مسافت لوله و اختلاط با هوای ورودی از بقیه سوراخ ها وارد دتکتور شده، و در این قسمت ابتدا وارد موتور مکنده و پس از آن وارد فیلتر داخلی می شود. در این فیلتر ذرات بسیار ریز گرد و غبار از هوا جدا شده و برای آنالیز وارد چمبر آشکارسازی دتکتور مکنده می شود.

 

بخش های مختلف دتکتور مکنده

 

در قسمت چمبر آشکارسازی که از مهم ترین اجزای دتکتور مکنده است، هوای ورودی مورد آنالیز قرار گرفته و میزان دود موجود در هوای نمونه برداری شده مشخص می گردد. قابل ذکر است که این آشکارسازها از حساسیت بسیار بالایی برخوردار بوده و حساسیت آن با دتکتورهای نقطه ای قابل قیاس نیست. البته این نکته را باید در نظر داشت که حساسیت این چمبر بر تعداد سوراخ های موجود روی لوله  در کلاس های مختلف طراحی که در مقاله ای دیگر تشریح می شود، تاثیر گذار می باشد. این چمبرها معمولا از تکنولوژی لیزر برای آشکارسازی ذرات بسیار ریز دود استفاده می کنند.